Bashka: "Başka bir tarz ve tını arayışı" #röportaj
2015 Avustralya yılı olacak, Avustralya ve Türkiye arasında kültür köprüsü kuracak nitelikte etkinlikler gerçekleşecek. Mevzubahis etkinlikler ilki İstanbul'un yanısıra Ankara,Eskişehir ve Çanakkale'de konserler veren Avustralya ikametli grup Bashka’yla başladı. Elektronik altyapılarla destekli akustik ve yerel enstrümanlarla, etnik müzikal öğelerden yola çıkarak 'global'i yakalama peşinde bir proje Bashka. Gruptan Murat Yücel’e sorular sorduk.
Öncelikle Bashka’nın nasıl ortaya çıktığından bahsedelim, nasıl bir araya geldiniz?
Avustralya’da, Avrupa ve Türkiye’de 10 yılı aşkındır Unified Gecko ve Baro Banda grupları ile birçok konser verdik. Birçok müzisyenle çalıştık ve tanıştık. Geçen yıl bir müzisyen arkadaşımızın vefat etmesinden dolayı bu grupları nihayetlendirip, yeni bir şeyler yapmak istedik. Uzun yıllardır çalıştığımız müzisyenlerin yanısıra, hem Türkiye, hem de Avustralya’dan müzisyenliğini çok takdir ettiğimiz genç ve çok yetenekli arkadaşlarımızla iletişime geçip, bir araya geldik. Bashka ile başka bir tarz ve tını arayışına geçtik.
Peki, Bashka’nın müziğindeki ‘başka’lık nedir? Benzer projelerle ortak yönleri ve farkları nelerdir?
Bashka’nin müziğindeki başkalık bence herhangi bir tarz ile sınırlı olmayıp, birçok tarzı içinde bulundurması. Bir de grubun 2 ayrı ülkeden müzisyenlerden oluşması. Bu müzisyenlerin bir çerceveye sığmak yerine kendi unsurlarını gruba katması ve bunun getirdiği doğallık. Ayrıca genelde elektronik altyapı bulunduran gruplar bateri ve bas gitar kullanmazlar ama biz hem geleneksel anlamıyla ‘band’ gibiyiz, hem de elektronik öğeler bulunduruyoruz. Diğer bir önemli farkımız, grubun içinde barındırdığı tezatlar ve bu tezatlardan beslenebilmesi.
Bir tarafı açık bir çerçeve
Tezat demişken, ekibin ritim bölümü, yani bas ve davul Avustralyalı müzisyenlere emanet. Onların, bizim farkında bile olmadan tutabildiğimiz bu toprakların ritimlerine yatkınlığı nasıl?
Bizler gibi doğal olmasa da bu ritimleri son derece yatkınlar ve çok çok seviyorlar. Zaten Avustralyalı arkadaşlarımın Bashka’ya getirdiği güzellik bu ritimlerin onların yorumuyla icra edilmesi.
Doğaçlamanın Bashka’nın müziğindeki payı ne kadardır?
Müziğimizin yarısı doğaçlama dersem herhalde yanlış olmaz. Biz bir tarafı açık bir çerçeve çiziyoruz ve bu çerçevenin içinde (özellikle soloist arkadaşlar) dogaçlama çalıyorlar. Bu emprovizasyonun nereye gideceğini biz bile bilmiyoruz.
Sürprizlere açık bir performans
Sahnede hem siz, hem de dinleyici için sürprizlere açık bir performans o zaman?
Kesinlikle evet. Rahatlıkla sürprizlere açık performans diyebilirim.
Sıklıkla söylenegelen şeydir müziğin farklı kültürlerin arasında bağ kuracak ortak dil olduğu. Ne dersiniz, fazla iddialı bir tabir mi bu? Biraz fazla sorumluluk mu yüklüyoruz müziğe?
Bence kesinlikle fazla iddialı değil ve çok doğru. Bunun örneklerini biz konser verdigimiz birçok ülkede gördük, çalıştiğımız insanlarla yaşadık ve halen yaşamaktayız.
İnternetin her şeyin başı olduğu bir zamanda, bir müzisyen için yarattığı sesleri duyurmak, doğru kulaklara ulaştırmak çok daha kolay mı? Yoksa esas bu kolay erişilebilirlik işleri çok daha zor kılıyor?
İnternetin müzik camiasına getirdiği kolaylıklar gerçekten büyük ama aynı zamanda bu kolaylık nedeniyle yüz binlerce grubun müzikleri ile bu ortamı bombalaması dinleyiciyi bazen ilgisiz yapabiliyor.
Master yapmak için gitmiştim, müzisyen olarak kaldım
2015 Avustralya yılı olacak. Bashka’nın turnesi de önümüzdeki günlerde gerçekleşecek etkinliklere bir girizgah niteliğinde. Peki sizin Avustralya maceranız nasıl başladı?
Ben 17 yılı aşkın bir süredir Avustralya’da yaşıyorum. Çok kültürlülük üzerine master yapmak için gitmiştim, müzisyen olarak kaldım. Kurduğum çesitli gruplarla Türkçe müzik icra ettim. Türkiye’deki Avustralya yılının açılışını yepyeni grubumuz ile yapmak bizim icin çok gurur verici.
Bu konserlerin devamı nasıl gelecek? Bir albüm beklemeli miyiz?
Turneden sonra Avustralya’ya döndük. Ocak ayında bir Avustralya turnemiz olacak. Turne sonunda albüm çalışmasına başlayacağız. Bir aksilik çıkmazsa, 2015 Ağustos’unda Avrupa ve Türkiye’yi kapsayan albüm turnesine çıkacağız. Sonrasında da Avustralya ve Yeni Zelanda turnesi yapmayı planlıyoruz.
Bashka’da kim ne yapar?
Murat Yücel: Elektronik alt yapılar, gitarlar ve vokal
Alisha Brooks: Digital synths, soprano saksofon ve yan flüt
Savaş Zurnacı: Klarinet ve trompet
Cafer Nazlıbaş: Kabak kemane, cümbüş ve vokal
James Gilligan: 6 telli bas gitar
Leigh Fisher: Bateri
Soner Zurnacı: Perküsyon
http://www.bashka.com.au/
Yorumlar